Hozzávalók:
- 50 dkg csirkemellfilé
- A masszához:
- 20 dkg liszt
- 1 tojás
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet keményítő
- 1 evőkanál olaj
- víz
- só
- A mázhoz:
- 1 kiskanál ecet
- 1 kiskanál cukor
- méz
- piros arany
- kevés olaj
- szezámmag
Elkészítés:
A csirkemellet lesózzuk, apró kockákra vágjuk, félretesszük. A liszttel, a sütőporral, a keményítővel, a tojással, sóval és kis vízzel masszát készítünk. Wokban kb. fél liter olajat felforrósítunk, a csirkemelldarabokat egyenként a masszába mártjuk, hirtelen kisütjük, majd félretesszük. Nagyobb edényben a kis kanál ecetet, kiskanál cukrot, mézet, kevés olajat, pirosaranyat és szezámmagot összemelegítünk, és ebbe a mázba forgatjuk a kisült csirkefalatokat. Rizzsel vagy sült krumlival tálaljuk.
Megjegyzés:
Csípős piros arannyal is készülhet. Ez az a szezámos csirke, amit a kínai gyorséttermekben kínálnak.
Illatos omlós csirkemell recept
hozzávalók 4 főre
- 60 dkg csirkemellfilé
- 3 tojásfehérje
- só
- őrölt bors
- 5 ek étkezési keményítő
- olaj a sütéshez
A mártáshoz:
- 2 dl ketchup
- 0,5 dl balzsamecet
- 0,5 dl méz
- 3 ek szójaszósz
elkészítés
- A tojásfehérjéket villával elkeverjük. Beleszórjuk a keményítőt és kézi habverővel jól eldolgozzuk. Sóval, őröltborssal ízesítjük.
- A csirkemellet vékony darabokra szeleteljük, a tojásfehérjében megforgatjuk és forró olajban aranybarnára sütjük.
- A szószhoz a hagymákat nagyon apró kockára vágjuk, a gyömbért lereszeljük és az összes hozzávalót egy tálban összekeverjük. Ízlés és igény szerint sóval, borssal ízesítjük.
- A csirke mellé egy kis tálkában kínáljuk. Rizst főzzünk hozzá.