Az élesztőt picit cukros, langyos tejben futtasd fel. A lisztbe morzsold bele a vajat, tedd bele a tojássárgákat és a cukrot. Dolgozd össze tejjel a tésztát.
Szórd meg némi liszttel a tetejét, és keleszd legalább egy órát. Lisztezett deszkára borítsd ki, és nyújtsd egy ujjnyi vastagra. Szaggasd ki, és egy kivajazott, kilisztezett tepsibe rakd őket szorosan egymás mellé, és egy kis olvasztott vajjal locsold meg.
Így sütés után szétválnak. A diót keverd össze cukorral, és szórd meg a tészta tetejét. Két-három tészta-dió réteget tegyél egymásra. Előmelegített sütőben süsd meg, és vaníliasodóval tálald.
A tojássárgákat a liszttel, a cukorral és a vanília kikapart magjával keverd ki. Lassan keverd hozzá a tejet és a tejszínt. Lassú tűzön, állandó kevergetés mellett főzd krémesre, de vigyázz, mert, ha elzárod a gázt alatta, akkor is fog még sűrűsödni.
A cukor felét keverd a meglangyosított tejbe, adj hozzá egy kevés sót, majd öntsd bele a búzadarát. Keverd el, hogy ne legyen csomós.
A mazsolát áztasd meleg vízbe, de rumba is teheted, ha nem gyerekeknek készíted. A tojások sárgáit keverd ki a maradék cukorral, a fehérjékből pedig verj kemény habot. Amikor a dara megduzzadt, keverd hozzá a cukros tojást és a habot is. Egy nagy serpenyőben olvaszd fel a vajat, majd öntsd bele az egész masszát, és állandóan kevergetve süsd meg. Ez kicsit lassan megy, és sokáig folyós maradhat. Akkor a legfinomabb, ha picit meg is pörkölődik.
A lisztet óvatosan adagold a langyos tejbe, majd keverd el, hogy sima legyen. A cukrot keverd ki a tojások sárgájával, majd keverd a lisztbe. A vaj felét olvaszd meg, és keverd a tejes liszthez. A megmaradt cukrot és a tojásfehérjéket verd kemény habbá. A maradék vajat tedd egy tűzálló tálba, és olvaszd meg. A tojáshabot óvatosan forgasd a tésztába, szórd bele a mazsolát, majd öntsd az egészet a tálba. Közepes hőmérsékleten süsd világosbarnára. Amikor megsült, villával szedd apró darabokra.
Égetett tészta (125 g víz, 50 g vaj, 75 g liszt, 2 tojás, egy csipet só): A vizet a vajjal és sóval együtt egy kis lábasba helyezzük, és felmelegítjük. Amint felforr a víz, húzzuk le a tűzről az edényt, és keverjünk hozzá egy marék lisztet fakanállal, majd helyezzük vissza a tűzhelyre. Hamarosan gombóccá áll össze a tészta, ami elválik a fakanáltól és az edény falától. Hagyjuk még főni 2-3 percig folyamatos keverés mellett, és amikor olyan halk hangot hallunk, mintha zsírban sercegne a tészta, húzzuk le a tűzről és borítsuk egy hideg felületre (márványlapra). Amikor kihűlt a tészta, helyezzük vissza az ugyancsak kihűlt edénybe, adjuk hozzá egyenként a tojásokat. Csak akkor adjuk hozzá a második tojást, amikor az elsőt már jól elkevertük a tésztával.
Keverjük tovább erőteljesen a fakanállal a tésztát egészen addig, amíg szép buborékos lesz, és lassan szakadozni kezd.
Habzsák segítségével formázzunk belőle golyókat, és sütőpapíron, 250 fokon süssük őket 10-15 percig, míg aranyszínűek lesznek. Ha kihűltek, legegyszerűbben fecskendővel tölthetjük meg őket a főzött krémmel.
Főzött krém (1 tojássárgája, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál liszt, 1 pohár tej): Helyezzük egy lábasba a cukrot és a tojássárgáját, és keverjük el fakanállal, majd adjuk hozzá a lisztet. Melegítsük fel a tejet, és amikor már majdnem forr, egy kis habverővel keverve adjuk kis adagokban a tojáshoz, a liszthez és a cukorhoz. Amikor az összes tejet hozzáadtuk, tegyük fel a lábast a tűzhelyre, és keverjük folyamatosan egy fakanállal. A krém fokozatosan sűrűsödni fog. Továbbra is folyamatosan keverve, forrás után főzzük a krémet még 5 percig, hogy elveszítse a liszt ízt. Levéve a tűzhelyről, időnként megkeverve hűtsük ki, hogy ne képződjön ráncos réteg a tetején.
Csokoládémáz: Reszeljünk le néhány evőkanál csokoládét, és olvasszuk fel néhány csepp tejjel elkeverve. Tegyünk egy lábasba 2 tojássárgáját, 2 púpozott evőkanál cukrot és 1 púpozott evőkanál keményítőt, majd oldjunk fel benne apránként 1 pohár forró tejet. Helyezzük az edényt a tűzhelyre, és folyamatos keverés mellett sűrítsük be a krémet, majdnem teljes forralásig, de ne hagyjuk teljesen felforrni. Ízesítsük egy csipet vaníliával, adjuk hozzá az olvasztott csokoládét, öntsük át az egész krémet egy kerámiatálba, és hagyjuk kihűlni. Majd helyezzük be egy kis időre a mélyhűtőbe, hogy minél jobban kihűljön. A csokoládékrémnek nem kell nagyon sűrűnek lennie. Amennyiben szükséges, higíthatjuk egy kis tejjel. A hideg csokis krémmel öntözzük meg a főzött krémmel időközben megtöltött golyócskákat.
A profiterol egy olasz sütemény recept, ami leginkább a képviselőfánkhoz hasonlít. Ebbe a profiterol receptbe mascarponés krémmel lett megtöltve a tészta.
Hozzávalók a tésztához: 8 dkg vaj, 11 dkg liszt, 4 tojás, egy pici só, 1 dl víz
Hozzávalók a töltelékhez: 30 dkg mascarpone sajt, 5 dkg cukor (pl. világos nádcukor)
Hozzávalók a krémhez: 15 dkg porcukor (pl. világos nádcukor), 3 dkg liszt, 15 dkg étcsokoládé, 2 dkg vaj, 8 tojássárgája, 1 csomag vaníliás cukor, 5 dl tej
A tésztához feltesszük a vizet a vajjal, és a sóval forrni.
Ha felforrt, beletesszük a lisztet, és addig főzzük, amíg az edény falától elválik.
Ekkor levesszük a tűzről, és forrón egyenként (robotgép segítségével) belekeverjük a tojásokat a tésztába.
Ekkor kikent tepsibe, vagy szilikonos sütőpapírra kis halmokat formálunk minél homorúbb kanállal, amit minden adagolásnál bevizezünk. (pl. a fotón szereplő kanál).
Pihentetés nélkül süthetjük forró sütőben (200-220C) 15-20 percig.
TIPP: A krémet gőz fölött kel megfőzni, amihez szükség van két tökéletesen egymásba illeszkedő edényre .
A tojás sárgákat fehérre keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a lisztet, végül beleöntjük az előre felmelegített tejbe.
A gőz fölött lassan állandóan kevergetve sűrűre főzzük.
Közben vígfürdő felett olvasszuk fel a csokoládét is.
TIPP: ebben a receptben különösen lényeges, hogy igen jó minőségű csokoládét használjunk.
Az olvasztott csokoládét keverjük bele a főzött krémbe.
Közben a fánkokat megtöltjük az ízlés szerint édesített mascarponéval.
TIPP: A fánkok töltésénél két lehetőséget tudok ajánlani. Vagy „skalpoljuk” meg vékonyan, vagy egy fecskendő segítségével apró lyukon töltsük be.
A töltött fánkokat borítsuk le a krémmel, és jól hűtsük le.
A tojássárgákat a cukorral keverd habosra, majd önts hozzá három deci tejet. A maradék tejet langyosítsd meg, morzsold bele az élesztőt, és egy kiskanál cukorral futtasd fel.
A lisztbe öntsd bele a tojássárgás és élesztős masszát, és kicsit keverd össze. Majd add hozzá az olvasztott vajat, és gyúrd össze az egészet. Keleszd egy órán keresztül. Ha megkelt, szedd kétfelé a tésztát.
A belisztezett deszkán nyújtsd ki az egyiket egy centi vastagra. Olajjal kend meg a tetejét, és szórd rá a kakaó felét. Óvatosan tekerd fel, majd vágj le belőle 2-3 cm-es szeleteket. Ugyanezt tedd meg a másik adag tésztával is. A tepsit béleld ki sütőpapírral, helyezd rá a csigákat, és előmelegített sütőben süsd meg.
Hozzávalók a tésztához:
25 dkg Ráma margarin
40 dkg finomliszt
12 dkg kristálycukor
1 tojás sárgája
1/2 citrom reszelt héja és leve
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1-2 evőkanál tejföl
A töltelékhez:
2 kg alma
(opcionálisan fél kg magozott meggybefőtt vagy mirelit meggy)
fahéj
2 csomag vaníliás cukor
A Rámát a lisztben elmorzsolom, a többi hozzávalóval ruganyos tésztává gyúrom. 2 cipóra osztom, én úgy szoktam, hogy az egyik cipót nagyobbra hagyom kicsivel (ez lesz a süti alja), míg a másik cipő egy kicsivel kisebb (ez lesz a teteje majd). Szerintem ugyanis sokkal finomabb, ha alul van a több tészta, rajta a dús töltelék, majd a tetején leheletvékony tésztaréteg következik. Amíg pihen, az almák magházát kiemelem, meghámozom, sajtreszelőn lereszelem. Egy közepes méretű (frissítés: kb. 20x30 cm-es), magasabb falú tepsit kivajazok, morzsával körbeszórok. A sütőt 200 °C-ra előmelegítem. A nagyobb bucit veszem elő, lisztezett deszkán tepsi nagyságúra nyújtom, majd a tepsibe egyengetem, kézzel kicsit bele is „tapicskolom” (Nagyim szóhasználata :) ). Leheletvékonyan megszórom zsemlemorzsával, majd jöhet bele az előzőleg kinyomkodott reszelt alma. Szépen elteregetem az alján (ha az almás-meggyes változat mellett döntöttem, a meggyel ugyanígy járok el), megszórom a vaníliás cukorral és a fahéjjal. Ezután következik a második tésztabuci, ezt is hasonlóméretűre nyújtom, a félkész süti tetejére hengergetem. Praktikus ehhez a művelethez a sodrófát igénybe venni, azaz arra tekerni a tésztát és úgy segíteni rá a tepsire. Villával megszurkálom, felvert tojássárgával megkenegetem és mehet is kb. 40 percre a sütőbe. Akkor jó, amikor a teteje halványdrapp színárnyalatot ölt és megszilárdult (tűpróba!). Ha kihűlt, szeletelhető.
3BIT
Hozzávalók:
Tészta:
Krém:
Közé:
Elkészítése:
Tésztához:
A hét tojás fehérjét kemény habbá verjük a cukorral.Beleszitáljuk a sütőporos lisztet,beleforgatjuk a diót is.Közepes méretű tepsiben megsütjük.Én 170 fokon 20 perc alatt megsütöttem hőlégkeveréses sütőben.
A krémhez a pudingot megfőzzük a tojások sárgájával.Még langyosan hozzáadjuk a vajat. Megfelezzük,az egyik felébe étcsokit keverünk, majd kihűtjük. A tésztára kenjük a vaníliás pudingot,ráfektetünk egymás mellé tejben áztatott kekszet.Erre kenjük a csokis puding.Tetejére a kemény habbá vert tejszín kerül,megszórjuk csokireszelékkel. Egy éjszakára hagyjuk a hűtőben, hogy a keksz megpuhuljon.
A tészta hozzávalóit felezve két lapot sütök. A tojásokat a cukorral habosra keverem, beleteszem az olajat, vizet és a sütőporos-kakaós lisztet is. Az első laphoz sütőpapírral bélelem a formát, hiszen azt ki kell vennem belőle. Elsimítom a tésztát a papíron, és előmelegített sütőben 180 fokon 10-12 perc alatt megsütöm. Kicsúsztatom a tepsiből, és hűlni hagyom. Amíg sül, összekeverem a második lap tésztáját. A tepsi alját kikenem és lisztezem, így kerül bele a tészta, amit sütés után benne hagyok kihűlni.
A krém hozzávalóit is felezem, két menetben készül. A vaníliarúd belsejét kikaparom és elmorzsolom a porcukorral. 10 g zselatint 4 evőkanál vízzel elkeverek, és kis lángon melegítve feloldom. 4 dl tejszínt habbá verek 7 dkg vaníliás porcukorral, pár kanállal a zselatinhoz keverek belőle, majd az egészhez öntöm, alaposan átkeverem. Gyorsan a tepsiben lévő lapra kenem, elsimítom és beteszem a hűtőbe 10-15 percre.
A csokitöltelékhez 7 dkg vajat felolvasztok egy kis lábosban az olajjal, leveszem a lángról és beledobom az összetördelt csokit. Kézi habverővel keverem, míg a csoki elolvad. A hűtőből kivett süti krémjére öntöm, egyenletesen elsimítom, visszateszem a hűtőbe.
A krém másik felét is elkészítem az előzők szerint, és a közben megszilárdult csokis rétegre kenem, befedem a másik piskótalappal, picit rányomkodom. Erre kerül a csokimáz, ami ugyanúgy készül, mint a középső csokoládés réteg.
Egy éjszakára (vagy legalább 2-3 órára) hűtőbe teszem.
Mézes Kinder Szelet
Tészta: 2 tojás, 1 evőkanál kakaópor, 5 dkg zsír, 5 evőkanál méz, 35 dkg liszt, 1 kávéskanál szódabikarbóna.
Krém: 2 csomag tejszínízű pudi
hozzávalók 4 főre
A tésztához:
A krémhez:
A tetejére:
elkészítés
Túró golyó
A hozzávalók:
25 dkg túró
3 ek méz
3 ek darált keksz
1 tábla tortabevonó
2 ek olaj
Elkészítés
A túrót egy tálban villával összetörjük. Hozzáadjuk a mézet, a kekszet és alaposan összedolgozzuk.
Vizes kézzel apró golyókat formázunk és egy tálcára rakjuk. Kb. 30 percre a fagyasztóba tesszük.
A tortabevonót felolvasztjuk az olajjal.
A golyókba fogpiszkálót szúrunk és megmártjuk azokat a csokiban. Lecsorgatjuk a felesleget, és sütőpapírra téve hagyjuk megszáradni.
Bounty
Hozzávalók: (kb. 20 golyóhoz)
10 dkg kókuszreszelék
2,5 dl habtejszín
8 dkg cukor
fél csomag vaníliás cukor
12 dkg étcsoki vagy főzőcsoki (nekem a Lidl Finn Carré 52 %-os főzőcsokija jött be)
1 ek olaj
Így készítettem:
1. A tejszínt elkevertem a cukorral, a vaníliás cukorral, és a kókuszreszelékkel. Lassú tűzön, folyamatosan kevergetve főzni kezdtem. Addig főztem, míg a krém besűrűsödött (ez tűzhelytől függően kb. 20-30 perc lehet). Néhány órára a hűtőbe tettem, hogy teljesen kihűljön, még tovább keményedjen.
2. A kihűlt masszából kisebb diónyi golyókat gyúrtam.
3. A csokit gőzfürdő fölött, az olajjal elkeverve felolvasztottam. A golyókat fogvájóra szúrva megfürdettem a csokiban, majd tálcára (vagy rácsra) szedve addig hűtöttem, míg a csoki teljesen megdermedt (kb. 1 óra).
Óvatosan levágtam a tálcáról, és bonbon formába rakosgattam.
CSOKISZALÁMI
Hozzávalók:
20 dkg étcsoki
10 dkg tejcsoki
10 dkg kandírozott narancshéj
5 dkg szeletelt mandula
10 dkg jófajta háztartási keksz
5 evőkanál narancslé vagy narancslikőr
A kekszet durván összetörtem, mégpedig úgy, hogy a zacskóján többször áthajtottam egy nyújtófával. A csokit óvatosan felolvasztottam, belekevertem a narancslét is. Majd jött az összes többi hozzávaló is. Ezután én úgy fél órára beteszem a hűtőbe, hogy kicsit visszadermedjen, de ne legyen kemény.
Az asztalra folpack fóliát terítettem. Alaposan beszórtam porcukorral. A közepére egy szép sorban került a csokis cucc. A tetejét is megszórtam porcukorral. A fóliát ráhajtottam, és igyekeztem szép hengeres formára gyömöszölni. Ezután újra be kell tenni a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen, és már lehet is szépen szeletelni. Ha nem elég fehér és egyenletes a külseje, további porcukros bedörzsölést alkalmazok.
Ebből a mennyiségből két kisebb rúd szalámi lesz.
Hozzávalók:
Sárga piskótához
Barna piskótához:
A vaníliás pudinghoz:
A csokoládés pudinghoz:
A tetejére:
Elkészítése:
A szokásos módon piskótát sütünk, külön a sárgát és külön a barnát. Közben a pudingokat a pudingpor csomagolásán lévő leírás szerint elkészítjük. A kakaós piskótára rákenjük a vaníliás pudingot. Erre jön a sárga tészta és a csokoládépuding. A tejszínt a vaníliás cukorral keményre felverjük, a sütemény tetejére kenjük. Az öntethez a cukrot a kakaóporral és 1-2 evőkanál vízzel addig melegítjük, amíg a cukor fel nem olvad. Ezt csorgatjuk a tetejére, és hűtőbe tesszük. Tetszőlegesen szeletelve kínáljuk.