Jenny kedvencei, és sok minden más...

"Álmodtam egy világot magamnak,itt állok a kapui előtt..."

 

Finom vajaskifli

                                       Finom vajaskifli

  • Hozzávalók:

    • 25 dkg  margarin
    • 70 dkg liszt
    • 2 dl kefir
    • 2 egész tojás
    • 1 dl étolaj
    • 5 dkg élesztő
    • tejföl
    • sajt

    Elkészítés:

    A margarint 1 csapott evőkanál sóval, géppel jól kikeverjük, és egy tányéron 5 felé osztjuk, félretesszük. 

    Az élesztőt cukros langyos tejben felfuttatjuk. A fenti anyagokat jól összedolgozzuk, és annyi tejfölt adunk hozzá, hogy lágy tészta legyen (kicsit ragad). 

    10 cipót készítünk belőle. Egy cipót kinyújtunk lapos tányér nagyságúra, és félretesszük. (Itt már nem ragad, lisztes deszkán nyújtjuk). Kinyújtunk még egy cipót, s megkenjük az egyik adag sós margarinnal. A másik kinyújtott tésztát lazán rátesszük, de nem nyomjuk össze! 

    Derelyevágóval 4 felé vágjuk. Minden negyedet még 3 felé (12 db háromszög formát kapunk). A szélesebb részét a csúcs felé lazán feltekerjük. 

    Tojássárgáját pici sóval kikeverünk. Megkenjük a kifliket, kis reszelt sajtot és szezámmagot szórunk a tetejére. 

    A kifliket egy órát pihentetjük. Forró sütőben (200 fokon) szép pirosra sütjük. 60 db kifli lesz belőle.

  • 70 dkg liszt
  • 2 dl kefir
  • 2 egész tojás
  • 1 dl étolaj
  • 5 dkg élesztő
  • tejföl
  • sajt

Elkészítés:

A margarint 1 csapott evőkanál sóval, géppel jól kikeverjük, és egy tányéron 5 felé osztjuk, félretesszük. 

Az élesztőt cukros langyos tejben felfuttatjuk. A fenti anyagokat jól összedolgozzuk, és annyi tejfölt adunk hozzá, hogy lágy tészta legyen (kicsit ragad). 

10 cipót készítünk belőle. Egy cipót kinyújtunk lapos tányér nagyságúra, és félretesszük. (Itt már nem ragad, lisztes deszkán nyújtjuk). Kinyújtunk még egy cipót, s megkenjük az egyik adag sós margarinnal. A másik kinyújtott tésztát lazán rátesszük, de nem nyomjuk össze! 

Derelyevágóval 4 felé vágjuk. Minden negyedet még 3 felé (12 db háromszög formát kapunk). A szélesebb részét a csúcs felé lazán feltekerjük. 

Tojássárgáját pici sóval kikeverünk. Megkenjük a kifliket, kis reszelt sajtot és szezámmagot szórunk a tetejére. 

A kifliket egy órát pihentetjük. Forró sütőben (200 fokon) szép pirosra sütjük. 60 db kifli lesz belőle.

 

Ropogós tejes kifli

 

 

18 db kiflihez:
 
 
25 dkg rétesliszt
30 dkg finomliszt
3 dl tej
3 dkg élesztő
1 evőkanál porcukor
1/2 evőkanál (2 teáskanál) finom só
4 dkg vaj
1 tojás
3 evőkanál olívaolaj (ebből 1 a dagasztáshoz)
 
 
A lisztet átszitáltam és fészket készítettem a közepében. Belemorzsoltam az élesztőt, hozzáadtam a porcukrot, felöntöttem 0,5-1 dl langyos tejjel és megfuttattam az élesztőt. Kb. 15 perc alatt. Hozzáadtam az összes hozzávalót egy evőkanál olívaolaj kivételével és összeállítottam a tésztát. 10 percig letakarva pihentettem. Könnyedén, de alaposan megdagasztottam. 10 percig, szép fényesre, bársonyosra. Duplájára kelesztettem kb. egy óra alatt.
Könnyedén átgyúrtam, majd 3 részre osztottam a tésztát. Kettőt lefedve félretettem, egyet pedig kinyújtottam 2-3 mm vastagra. 6 részre osztottam, és még egyszer átmentem rajta egyenként a nyújtófával.
A tészta cikkeket a szélesebb végétől szorosan feltekertem, kifli formára igazítottam és sütőpapírral bélelt tepsibe tettem. Már vettem is elő a következő cipót és nyújtottam.
 
Amikor az első adag kifli jó 30 percig kelt, akkor bemelegítettem a sütőt 170 C fokra, az még úgy 15 perc. Megkentem a kifliket tejjel, megfújtam alaposan hideg vízzel, és betettem a sütőbe. 18 percig sütöttem őket.
 
Ropogós Zsemle
 

Hozzávalók:

50 dkg liszt (én CZEvita BL-55-ös lisztet használtam, ami annyiban tér el a sima fehérliszttől, hogy különböző B-vitamokkal dúsított, de természetesen jó a zsemlékhez a sima fehér liszt is), kb. 3 dl langyos víz, 1 csapott kávéskanál só, 1 kávéskanál cukor, egy kocka (5 dkg) élesztő, a zsemlék tetejére 2 evőkanálnyi langyos tej

 

Elkészítés:

 

Az élesztőt 1 dl langyos vízben a cukorral felfuttatjuk (megvárjuk, amíg a folyadék tetején vastag, halványbarna hab képződik).
A lisztet egy mély tálba öntjük. Beleöntjük a felfuttatott élesztőt, beleszórjuk a sót. Az egészből szép sima, az edény falától elváló tésztát gyúrunk. A gyúrás közben fokozatosan hozzáadjuk a maradék vizet, de óvatosan, nehogy túl folyós legyen a tészta. Puha, de gyúrható tésztát kell kapnunk. (Értelemszerűen, ha a tészta túl kemény, még egy kis langyos vizet öntünk hozzá, de ha túl soknak tűnik a 3 dl víz, nem kell mindet felhasználni. A lisztek folyadékfelvevő képessége erősen változó. Ezért a folyadékadagolást mindig óvatosan kell végezni.)
A tésztát konyharuhával letakarjuk és egy óra alatt duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztából 8-10 kis cipót formálunk, a cipókat letakarva még fél órát kelesztjük. Aztán a tetejüket egy éles késsel kicsit bevágjuk.
A péksütiket ezután sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, tetejüket megkenjük langyos vízzel (vagy tejjel), megszórjuk magvakkal, és 220 fokra előmelegített sütőben szép aranybarnára sütjük őket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 5
Tegnapi: 13
Heti: 24
Havi: 101
Össz.: 18 301

Látogatottság növelés
Oldal: Péksütemények-kenyér féleségek
Jenny kedvencei, és sok minden más... - © 2008 - 2024 - jennymlm.hupont.hu

A HuPont.hu-nál a honlap készítés egyszerű. Azzal, hogy regisztrál elkezdődik a készítés!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »