A margarint 1 csapott evőkanál sóval, géppel jól kikeverjük, és egy tányéron 5 felé osztjuk, félretesszük.
Az élesztőt cukros langyos tejben felfuttatjuk. A fenti anyagokat jól összedolgozzuk, és annyi tejfölt adunk hozzá, hogy lágy tészta legyen (kicsit ragad).
10 cipót készítünk belőle. Egy cipót kinyújtunk lapos tányér nagyságúra, és félretesszük. (Itt már nem ragad, lisztes deszkán nyújtjuk). Kinyújtunk még egy cipót, s megkenjük az egyik adag sós margarinnal. A másik kinyújtott tésztát lazán rátesszük, de nem nyomjuk össze!
Derelyevágóval 4 felé vágjuk. Minden negyedet még 3 felé (12 db háromszög formát kapunk). A szélesebb részét a csúcs felé lazán feltekerjük.
Tojássárgáját pici sóval kikeverünk. Megkenjük a kifliket, kis reszelt sajtot és szezámmagot szórunk a tetejére.
A kifliket egy órát pihentetjük. Forró sütőben (200 fokon) szép pirosra sütjük. 60 db kifli lesz belőle.
A margarint 1 csapott evőkanál sóval, géppel jól kikeverjük, és egy tányéron 5 felé osztjuk, félretesszük.
Az élesztőt cukros langyos tejben felfuttatjuk. A fenti anyagokat jól összedolgozzuk, és annyi tejfölt adunk hozzá, hogy lágy tészta legyen (kicsit ragad).
10 cipót készítünk belőle. Egy cipót kinyújtunk lapos tányér nagyságúra, és félretesszük. (Itt már nem ragad, lisztes deszkán nyújtjuk). Kinyújtunk még egy cipót, s megkenjük az egyik adag sós margarinnal. A másik kinyújtott tésztát lazán rátesszük, de nem nyomjuk össze!
Derelyevágóval 4 felé vágjuk. Minden negyedet még 3 felé (12 db háromszög formát kapunk). A szélesebb részét a csúcs felé lazán feltekerjük.
Tojássárgáját pici sóval kikeverünk. Megkenjük a kifliket, kis reszelt sajtot és szezámmagot szórunk a tetejére.
A kifliket egy órát pihentetjük. Forró sütőben (200 fokon) szép pirosra sütjük. 60 db kifli lesz belőle.
Ropogós tejes kifli
Hozzávalók:
50 dkg liszt (én CZEvita BL-55-ös lisztet használtam, ami annyiban tér el a sima fehérliszttől, hogy különböző B-vitamokkal dúsított, de természetesen jó a zsemlékhez a sima fehér liszt is), kb. 3 dl langyos víz, 1 csapott kávéskanál só, 1 kávéskanál cukor, egy kocka (5 dkg) élesztő, a zsemlék tetejére 2 evőkanálnyi langyos tej
Elkészítés:
Az élesztőt 1 dl langyos vízben a cukorral felfuttatjuk (megvárjuk, amíg a folyadék tetején vastag, halványbarna hab képződik).
A lisztet egy mély tálba öntjük. Beleöntjük a felfuttatott élesztőt, beleszórjuk a sót. Az egészből szép sima, az edény falától elváló tésztát gyúrunk. A gyúrás közben fokozatosan hozzáadjuk a maradék vizet, de óvatosan, nehogy túl folyós legyen a tészta. Puha, de gyúrható tésztát kell kapnunk. (Értelemszerűen, ha a tészta túl kemény, még egy kis langyos vizet öntünk hozzá, de ha túl soknak tűnik a 3 dl víz, nem kell mindet felhasználni. A lisztek folyadékfelvevő képessége erősen változó. Ezért a folyadékadagolást mindig óvatosan kell végezni.)
A tésztát konyharuhával letakarjuk és egy óra alatt duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztából 8-10 kis cipót formálunk, a cipókat letakarva még fél órát kelesztjük. Aztán a tetejüket egy éles késsel kicsit bevágjuk.
A péksütiket ezután sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, tetejüket megkenjük langyos vízzel (vagy tejjel), megszórjuk magvakkal, és 220 fokra előmelegített sütőben szép aranybarnára sütjük őket.